STEM loading..

Kako STEM edukacija može potaknuti samopouzdanje?

by | Feb 19, 2021

Nebrojeno smo puta u medijima čuli za izraz “STEM”. Možda već i znate da je ta kratica, snažnog i modernog prizvuka, zapravo akronim engleskih riječi za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, a možda vam STEM naprosto zvuči kao nešto apstraktno, moderno, što prolazi samo u Silicijskoj dolini daleke Amerike. Nasreću, nije tako. STEM je svuda oko nas, a njegova bit je jednostavna – razvoj.

BOTLEY 2.0 THE CODING ROBOT

Cilj STEM edukacije djece i mladih nije nužno stvoriti buduće inženjere, znanstvenike i matematičare, već dati djeci priliku da otkriju skrivene interese i razviju korisne vještine. Nuđenjem lepeze opcija, djeci dajemo priliku da upoznaju sami sebe – tko su i za što su sposobni?

Takvo otkrivanje je temelj samopouzdanja. Samopouzdana osoba nije ona koja je dobra u svemu ili koja vjeruje da sve zna, nego ona koja ima realnu sliku o sebi i vlastitim sposobnostima. Djeca koja imaju priliku okušati se u različitim vještinama imaju nedvojbenu prednost otkriti vlastite snage i slabosti, a zatim i raditi na njima. Igre i zadaci koji nemaju jedinstveno rješenje, već nude opciju za inovativnost, kreativnost i suočavanje s preprekama, naučit će dijete kako da se nosi s izazovima, preuzme inicijativu i razvije vjeru u vlastite sposobnosti. STEM, kao način iskustvenog učenja, potiče koncentraciju, ustrajnost i domišljatost koja počiva na prirodnoj dječjoj radoznalosti.

Svako dijete u sebi nosi jedinstven stvaralački potencijal, samo su mu potrebni pravi alati za njegovo ostvarenje.

CITY ENGINEERING & DESIGN BUILDING SET

CODING CRITTERS RUMBLE & BUMBLE

Paula Andabak

And&Toys STEM ambasadorica

Paula Andabak je osnivačica i urednica prvog izdanja časopisa studenata psihologije Sveučilišta u Zadru “Psihoteka”. Magistrirala je psihologiju na Sveučilištu u Zadru, a jedan semestar je provela na studentskoj razmjeni u Češkoj gdje se pri Schola Empirica dodatno educirala na temu ‘Behavioral Economics and Psychology’.
Volontiranjem na raznim studentskim projektima i inicijativama stekla je iskustvo neposrednog rada s djecom i mladima. Uz edukacije i seminare, Paula je radove izlagala i na znanstvenim konferencijama. Više godina je aktivno uključena u međunarodnu inicijativu “Tjedan mozga” koja za cilj ima popularizaciju i promociju neuroznanosti u sklopu koje je držala radionice i predavanja široj populaciji uključujući djecu i roditelje. Ljubav prema socijalnoj i kognitivnoj psihologiji nastavlja prenositi kroz rad u osnovnoj školi.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je prazna