STEM loading..

Zašto je važno ohrabriti igru?

by | Apr 25, 2021

Najljepši dio života zove se djetinjstvo. Pamtimo ga po bezbrižnoj igri. Igra je djetetu najvažniji oblik aktivnosti.U igri djeca uče, ovladavaju novim vještinama, jačaju socijalne kompetencije, spoznaju svijet oko sebe.

Uloga roditelja je omogućiti im slobodnu igru igračkama koje potiču kognitivni, socijalni, motorički razvoj i razvoj govora. Upravo zbog toga važno je izabrati pravu igračku za svoje dijete. To nije uvijek lak zadatak. Živimo u svijetu konzumerizma i poremećenog sustava vrijednosti. Roditelji često kupuju djeci igračke koje ima većina djece kao da je to modni dodatak. To nije uvijek i pravi izbor. Pri izboru igračke treba se rukovoditi jednostavnim pravilom. Dobra igračka treba poticati dijete na istraživanje, učenje, bogatiti dječju maštu, poticati kreativnost. Poticajno okruženje kreiraju roditelji. Drvene igračke dobar su odabir za dijete.One uspostavljaju vezu djeteta s prirodom.Ukoliko su obojene ekološkim bojama pastelnih tonova boja one djeluju smirujuće na dijete što je izuzetno važno u ovo suvremeno, užurbano doba.

Magnetic Racer

Magnetic Floating Stacker

Izborom igračaka roditelji kreiraju dječji ukus. Najvažnije je da dijete ima u igrama podršku roditelja kao aktivnog suigrača. Tako se jačaju dječje socijalne kompetencije, istraživalački duh i samopouzdanje. To je temelj odgoja djece za budućnost, za buduće izazove kako bi kad odrastu znali i oni donositi prave odluke.        

Inga Hafizadić

And&Toys STEM ambasadorica

Inga Hafizadić je odgojiteljica predškolske djece. Učiteljski fakultet završila je 1999.godine u Zagrebu. Zaposlena je u dječjem vrtiću na radnom mjestu odgojiteljice, trideset i šest godina radnog iskustva. Ima položen specijalizirani dvogodišnji program iz područja odgoja za okoliš i održivi razvoj. Aktivno je sudjelovala kao izlagač na brojnim stručnim skupovima i prezentirala primjere dobre prakse osobito iz područja odgoja za okoliš i održivi razvoj.   

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je prazna